Banner

Takakaiuttimien valintaprosessi

Takakaiuttimet - eli surround- kaiuttimet tulivat ajankohtaiseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun TV -lähteykset (YLE) alkoivat siirtyä monikanavaiseen lähetystekniikkaan. Elokuvathan oli tuotettu monikanavaäänellä jo pidemmän aikaa DVD ja BlueRay -formatissa. Itselläni oli myös monikanavaiseen äänentoistoon tarkoitettuja SACD -levyjä joista halusin saada kaiken irti. Tältä pohjalta päätin lähteä hankkimaan myös takakaiuttimia.
Kokemukset aikaisemmasta rakennusprojektista olivat sen verran hyviä, että en oikeastaan harkinnutkaan valmiiden kaiuttimien ostamista. Aluksi mietin myös keskikaiuttimen hankkimista, mutta koska pääkaiuttimet olivat sen verran hyvälaatuiset ja erikoisella ratkaisulla toteutetut, niille olisi hankala löytää sellaista kaiutinta, mikä soisi virheettömästi pääkaiuttimet rinnalla. Vääränlainen kaiutin voi pialata koko äänimaailman. Päädyinkin siihen ratkaisuun että jätetään se pois ja annetaan pääkaiuttimien tuottaa edestä päin tuleva informaatio.
Olin yhteydessä Hifitaloon ja kerroi tilanteestani. Keskusteluissa tuli ilmi, että on löydettävä sellaiset surroundkaiuttimet joiden äänimaailma sopisi luontevasti nykyisten pääkaiuttimien joukkoon. Myös ulkoiset tekijät, eli koko ja kaiuttimien sijoituspaikka olisi otettava huomioon. Itsellän ne tulisivat olemaan seinässä kiinni, joten kaiuttimen jakosuotimessa tämä asia on otettava huomioon.
Olin yhteydessä Hifitaloon ja kävimme vaihtoehtoja läpi. Heidän suosituksestaan päädyin rakennussarjaan HiFi 2.5/2.

Takakaiuttimien kokoaminen

laatikko

Tarvikkeet ovat saapuneet. Hifitalo toimitti sähköiset osat ja kaiutinkotelot tilasin valmiiksi tehtyinä Paul Ambertilta (AmberArt).


laatikko

Toimituksen tarkistaminen on hyvä suorittaa ennen töiden aloittamista. Pöydälle on asetettu kaikki kaiuttimiin liittyvä materiaali.


laatikko

Tässä rakennussarjassa jakosuotimet tulivat valmiiksi kasattuna. Ainoaksi tehtäväksi jäi jakosuotimen ja elementtien välisten johodtusten asentaminen.



laatikko

Kaiuttimien valmistumateriaali oli pintakäsittelemätön koivu. Pinta viimeisteltiin hiomalla erittäin hienolla hiomapaperilla. Värinä käytettiin valkolakkaa, koska huoneiden kattomateriaali oli samaa väritystä. Pintakäsittely tehtiin Osmo Colorin puuvahalla, joka antaa värin lisäksi myös suojan puupinnalle.


laatikko

Kaiuttimet täytettiin sopivalla määrällä vaimennusmateriaalia. Tässä tapauksessa käytettiin vuorivillaa. Tämän jälkeen sähköisten osien kiinnittäminen koteloon voitiin aloittaa.


laatikko

Kaiuttimet ovat valmiit. Kaiuttimien etuverhoilu on suositeltavaa asentaa paikoilleen, kaiuttinelementtien pysyessä tällöin suojassa auringonvalolta ja pölyltä.


laatikko

Etuverhoilu toteutettiin niin, että aluksi rakennettiin sopivanpaksuistesta ja muotoisesta rimasta kehikko, joka passasi kaiuttimeen kokoon ja näköön. Sen jälkeen asennettiin kiinnitystapit kehikkoon ja vastakappaaleet kaiuttimeen. Lopuksi etuverhoilun kangas pingotettiin kehikkoon kiinni.


laatikko

Koekuuntelun jälkeen kaiuttimet voitiin asentaa kuuntelupisteeseen. Kaiuttimien asennuspaikka kannattaa suunnitella hyvin ja miettiä myös niiden suuntaaminen kuuntelupisteeseen. Keski ja ylätaajuudet ovat etenemistavaltaa suuntaavia, joten jos kaiuttimet osoittavat muualle, menetetään merkittävä osa niiden tuottamasta sisällöstä. Suuntaamiseen on olemassa apuvälineitä. Kuvan tapauksessa kaiuttimen taakse on asennettu asennusteline, jossa on portaattomasti liikkuva pallonivel. Tällöin kaiuttimen suuntaaminen on helppoa ja onnistunutta.